HTML

Popkontroll, 2008.07.24 - DETROIT

2008.07.30. 09:30 popkontroll

 

A múlt csütörtöki adásban egy város zenei életét, történetét próbáltam meg körüljárni, igaz ez csak a felszín kapargatásával volt egyenlő.

Detroit, a város, ahol megszületett a techno, ami nemcsak egy új stílus, hanem egy újfajta zene, szórakozási forma lett, amely rányomta a bélyegét az egész 90-es évekre. Hatása ma is kézzelfogható, a detroit szó ma már jelzőként is használandó és szinte egytől egyig minőségi lemezek találhatók a lemezboltok polcain ilyen felirat alatt.

Persze semmi nem jön létre csak úgy, mindennek megvan a maga gyökere. Egy gyárvárosról beszélünk, amelyet Henry Ford virágoztatott fel, emiatt szinte csak az autóiparból él. Ennek meg is lett a hatása. A szebb jövő reményében a két világháború között délről a városba özönlő fekete bevándorlók érezték meg leginkább a XX.század különböző válságait (Nagy Világválság, olajválság), 1967-ben Amerika legvéresebb utcai zavargásai is itt voltak. A fehérek elmenekültek a belvárosból és Detroit a legveszélyesebb városként lett elkönyvelve (nem véletlen, hogy itt játszódik a Robotzsaru című film).

Természetesen ez a zenére is rányomta a bélyegét. Mindig is egy kicsit más volt, egy kicsit sötétebb, durvább. A gyárak árnyékában nehezebb örülni az életnek, mint mondjuk San Franciscoban.

Ha a rockzenét nézzük, akkor sincs semmi szégyenkezni valója a Motor City-nek, elég, ha csak Bill Haley-re, John Lee Hookerre, az MC5-ra vagy a Stooges-ra gondolunk.

Ja, és még olyan sztárok indultak Detroitból, mint Madonna, Aliyah, Kiss, Alice Cooper, Ted Nugent, Eminem, de róluk most nem lesz szó.

Ezért gondoltam, hogy ez a téma elég izgalmas lehet egy műsorhoz, amit zenékben talán sikerült beszédben viszont annál kevésbé sikerült visszaadnom. Nem baj, legalább tudnak min röhögni a barátaim. Az adás letölthető innen, igaz csak holnap estig: http://www.digitalia.hu/art/Fuzio_Radio/Csutortok.digi

Szokás szerint pár videval megpróbálom megidézni az adásban hallhatott muzsikákat, bár ez most egy kicsit nehéz lesz, mivel sokhoz nem készült klip, így egy képet kell majd nézegetni. 

 

 Bill Haley - Rock Around The Clock

 

John Lee Hooker: Boom boom

 

MC5 - Kick Out The Jams

 

The Stooges - I Wanna Be Your Dog

 

 

Funkadelic - One Nation Under A Groove

 

Rhythim Is Rhythim - Strings of Life (Original Mix)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkontroll.blog.hu/api/trackback/id/tr2592263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása